Omgaan met

negatieve gedachten en emoties.

Herken, erken, voel en laat los

Gewoon Zijn

 

HET ONTSTAAN VAN ZWARTE BOLLEN

Wanneer jij geboren wordt, krijg je een bepaalde energie mee. Deze energie bepaalt wat jouw verlangens, behoeften, kwaliteiten, valkuilen en minpunten zijn. (via nine star ki kun jij te weten komen wat jouw geboorte energie is meer hierover op de laatste pagina)

Al deze dingen bepalen wie jij écht bent, maar vaak ga jij je aanpassen.

 • Je gaat kijken naar je ouders, je opvoeders, je leraars,…. en neemt bepaalde waarden, normen en eigenschappen van hen over. 
 • Je komt in allerlei situaties terecht waardoor jij bepaalde besluiten en conclusies neemt.
 • Je maakt dingen mee die gevoelens opwekken. Die sla je op in je lichaam.
 • Je neemt allerlei emoties waar en neemt deze over van anderen.
 • Bepaalde gedachten die je hebt, gaan een eigen leven leiden.

Al deze ervaringen, gewaarwordingen en situaties gaan hun eigen leven leiden. 

Ze zorgen ervoor dat jij “ZWARTE BOLLEN” ontwikkelt.

 

Een zwarte bol is een gedachte, overtuiging, besluit, gevoel of een emotie die jij nu denkt te zijn. Jij identificeert je hier mee. Jij gelooft dat jij dit bent! Het is een aanpassing van wie jij écht bent! Deze zwarte bollen worden in jouw lichaam opgeslagen als energie.

 

Jij leeft nu vanuit je nieuwe overtuigingen, waarden, normen, conclusies, gedachten,… Dit is een onbewust proces. Jij hebt niet door dat jij jezelf hebt aangepast. Jij gelooft nu hetgeen je voelt merk of gewaar wordt dat dat van jou is. 

VOORBEELD:

Als kind ben jij een heel actief iemand met veel energie. Je hebt behoefte aan veel beweging, ruimte en vrijheid.

Jouw ouders daarentegen, zijn rustige mensen die veel belang hechten aan structuur en rust. Zij kunnen niet goed omgaan met jouw hevigheid en drukte. Zij keuren dit gedrag constant af. Dit geeft jou een slecht gevoel en dat wil je niet. Jij wil dat je ouders je graag zien en goed vinden. Daarom ga jij je aanpassen. Jij gaat je inhouden, aanpassen aan bepaalde structuren, probeert controle te houden over je energie, …

Wanneer je volwassen bent, ben jij je niet meer bewust van deze aanpassing. Jij gelooft nu: ‘Ik hou van structuur, ik ben rustig, ik ben weinig creatief en niet beweeglijk.’ Je zal je hiernaar dus ook gedragen.

Deze aanpassingen horen niet bij jou! Omdat ze erg diep in jou verankerd zijn, denk je nu wel dat deze écht zijn. Jij gaat ze leven, volgen en proberen waar te maken. Dit vraagt veel energie en kost je kracht en moeite. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan.

 • Fysieke klachten, vermoeidheid, nek- en rugklachten, hoofdpijn, spijsverteringsklachten, …
 • Mentale problemen, depressie, burn-out, negatieve gedachten, …
 • Versterkte emoties zoals angst, paniek, onrust, twijfel, machteloosheid, frustratie, verdriet, onzekerheid, ….

 

ZWARTE BOL

 

Een ZWARTE BOL is een herinnering, situatie, ervaring uit je verleden die jij nu denkt te zijn, jij identificeert je hiermee, jij gelooft dit nu. De energie van deze herinneringen, situaties, ervaringen sla jij op in jou lichaam en merk je onder de vorm van emoties, pijn, gedachten. Deze bollen kunnen zowel positief als negatief zijn. Het zijn de ‘negatieve’ waar jij het meeste ‘last’ van hebt.

Zwarte bollen kan je herkennen door te kijken naar je emoties en gedachten.

 

 

 1. GEDACHTEN

 

Gedachten ontstaan in je hoofd vanuit je denken.

Het  is iets wat jij hebt aangenomen voor waarheid en wat jij nu gelooft. Jij gelooft dit nu omdat dit een onbewust proces is. Zonder dat jij het doorhad heb deze gedachte aangenomen voor waarheid.

 

VOORBEELDEN:

 • Ik ben niets waard, dit heb jij misschien ooit aangenomen omdat bv. je ouders geen tijd voor je hadden omdat ze het druk hadden met hun werk.
 • Ik ben dom, dit ben jij ooit gaan geloven omdat je beste vriendin altijd een beter rapport had en daar veel waardering voor kreeg door de leerkrachten.
 • Het leven is zwaar, misschien heb jij dit gevoel opgepikt bij je moeder en heb jij het tot jouw gevoel gemaakt, nu geloof jij dit ook.
 • Ik ben geen goede vrouw, moeder, Jij hebt een verantwoordelijke job waar je veel uren maakt zodat je minder tijd hebt voor je gezin. Anderen keuren dit af en jij denkt nu dat je geen goede moeder bent.

 

Bovenstaande voorbeelden ben jij gaan geloven of heb jij besloten te zijn door eerdere ervaringen. Maar deze zijn NIET waar. Het is enkel een aanname, een zwarte bol die jij (je hoofd) nu gelooft. Dit is niet wie jij écht bent. 

Wanneer er een NEGATIEVE GEDACHTE omhoog komt, is dit altijd een ZWARTE BOL. Meestal begint je hoofd dan op volle toeren te draaien en ga jij  bevestigen wat je denkt in je hoofd.  Jij (je hoofd) wil allerlei oplossingen bedenken om er vanaf te komen. 

VOORBEELD:

“Jij moet op gesprek komen bij je baas.” 

Wanneer je baas  dit vraagt word jouw zwarte bol ‘wakker’(jouw overtuiging ik ben niet bekwaam en dom). Hierdoor begin jij te twijfelen en de onzekerheid neemt toe. Je hoofd begint op volle toeren te draaien. Want als jij je job verliest, heb jij geen inkomen meer. Je hebt dan geen geld om je huis af te betalen. 

Waar ga ik nog een andere job vinden? Wie wil mij? Ik ben nergens goed in? ……Met uren piekeren tot gevolg. 

 

Je hoofd schakelt nog een tandje hoger en gaat allerlei oplossingen en scenario’s bedenken. 

Wat er eigenlijk gebeurt is dat jouw hoofd gaat nadenken en een oplossing probeert te bedenken voor iets wat enkel een gedachte ‘zwarte bol’ is.  Maar dit kan niet! Je kan geen oplossing bedenken voor iets wat er nog niet is. Zo kan je ook niets meer veranderen aan iets dat in het verleden is gebeurt.

Op dit moment is het enkel een gedachte in jouw hoofd. Het is niet echt! Jij kan hier nu uren over piekeren en allerlei oplossingen bedenken, maar dat is zinloos. Want nu heb jij je job nog en heb je dus ook nog geld genoeg. Het heeft geen zin om al oplossingen te bedenken voor een gedachte. Jij weet immers niet wat er komt. Misschien werk jij hier nog 10 jaar? Misschien krijg jij wel een veel leukere job aangeboden? Misschien win je wel de lotto? Misschien krijg jij wel promotie? Misschien is je baas heel tevreden over jou en wil hij iets heel anders vragen?

 

Je kan enkel een oplossing bedenken voor iets wat er NU is.

 Als jij weet wat je baas wil van jou dan kan je een oplossing bedenken. Het is dus pure tijdverspilling om je hoofd zoveel ruimte te geven om te piekeren en oplossingen te bedenken voor iets wat er nog niet is. Je kan beter genieten van wat nu is.

Je hier allerlei variaties op maar in de basis komen ze allemaal op hetzelfde neer. Jij gaat tijd en energie verspillen aan een ZWARTE BOL die niet echt. 

 

HOE PAK JE DIT AAN?

 • Stap 1: Bewust worden van dit alles en herkennen dat de zwarte bol wakker wordt. Wanneer jouw zwarte bol wakker wordt, ervaar je vaak allerlei overheersende gedachten. Op dat moment word jij je gedachten en nemen ze het over van jou. Je kan niet meer helder denken. Allerlei gedachten komen naar boven, allerlei scenario’s passeren de revue. Dit is een moeilijk punt want hier vergeet je alle kennis die ik juist met je gedeeld heb. Op dit moment ben jij de zwarte bol. Probeer dit door te hebben en te herkennen.
 • Stap 2: Zeg ‘STOP’ tegen je zwarte bol, geef hem geen ruimte om hem te ‘voeden’ met jouw gedachten, aannames, bevestigen  en ga er een gesprek mee aan.Interessant dat jij  mij wil laten geloven dat ik hier nu een oplossing moet bedenken.

  Interessant wat jij mij allemaal vertelt en waar ik me dan allemaal zorgen over ga maken.

  Interessant dat jij mij wil overtuigen van je gelijk en mij wil aanzetten om hierover te piekeren.

  Interessant dat jij mij wil meenemen in jouw verhaal.

  Interessant dat jij me wil laten geloven dat ik ……ben.

  Maar vanaf nu ga ik niet meer mee in jouw verhaal. Vanaf nu ga ik geen oplossingen meer bedenken voor iets dat nog niet is. Ooit heb ik deze gedachte ‘zwarte bol’ aangenomen en geloofd dat ik dit nu ben. Maar het is niet omdat ik er ooit voor gekozen heb dat ik deze nu nog altijd moet kiezen. Jij, zwarte bol, mag nu zwijgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat alles goed komt. Ik kies er nu voor om jou los te laten en kiezen voor wie ik écht ben.

 • Stap 3: Hetgeen ik nu denk, is niet echt. Het is iets dat ik ooit heb aangenomen voor waarheid. Niets aan deze situatie is echt. Het is enkel een gedachte die ik nu geloof te zijn.  

 

 

Deze stappen zal je heel dikwijls moeten doen in het begin. Maak jezelf geen verwijten als het niet lukt of dat je toch bent meegegaan in de zwarte bol. Elke keer dat jij de zwarte bol herkent en niet meegaat in zijn gedachten, stop je met de zwarte bol ‘eten’ te geven. Zelfs al herken je het pas na 2 dagen. Geen probleem! Elke herkenning is een stap vooruit in je proces en zorg je ervoor dat hij oplost.

 

 1. EMOTIES 

 

Emoties voel je in je fysieke lichaam. Ze ontstaan in het mentale lichaam (denken). Daarna zetten ze zich vast in het deel van het lichaam waarmee de gedachte, het gevoel of de waarneming  overeenkomt. Hier manifesteren ze dan pijn of ongemak. Jij houdt deze emotie in stand door erover te praten, door hem echt te maken, door hem te geloven en door de emotie te worden. In feite ‘voedt’ jij de emotie en wordt hij alleen maar groter.

 

VOORBEELDEN:

 • Jij denkt: ‘De zorg voor mijn gezin is te zwaar.’ In je lichaam zal dit zich uiten in nek- en schouderklachten.
 • Jij hebt ooit besloten dat jij er niet bij hoort, dat jij er niet toe doet (eigenwaarde conflict). Nu geloof jij dit nog steeds. In je lichaam zal zich dit uiten via spier- en gewrichtspijn.
 • Jij bent een gevoelig persoon die moeilijk prikkels kan verwerken. In je lichaam uit zich dit door maag- en darmklachten (maag en darmen verteren voedsel).
 • Als klein kindje had jij een mooie tekening gemaakt voor je moeder. Zij was druk bezig en keek dus vluchtig naar de tekening. Dit deed pijn bij jou en je voelde verdriet. Dit verdriet voel je in je hart.
 • Jij pikt het verdriet van een collega op (onbewust). Daardoor voel jij je plots verdrietig. Jij hebt niet door dat het van je collega is en denkt dat het van jou is. Hierdoor sla jij dit op in jouw lichaam.

 

Wanneer negatieve EMOTIES omhoog komen, is dit een kans om ze te helen.

Als jij een emotie waarneemt, word dan niet de emotie. Neem ze enkel waar.  Je voelt ze, je merkt ze op en je laat ze toe. Verder doe je er niets mee. De emotie is er. Niets meer en niets minder. Het is iets wat jij waarneemt. Deze emotie zit in jou. Ooit heb jij dit ervaren. Ooit heb jij dit meegemaakt en opgeslagen in jouw lichaam (zwarte bol). Elke keer wanneer jij in een situatie terecht komt die jou herinnert aan deze emotie, komt het naar boven. De emotie komt naar boven zodat jij er mee aan de slag kunt. Emoties kunnen alleen geheeld (oplossen) worden wanneer ze omhoog komen.

Vel er geen oordeel over maar neem ze waar en laat ze toe. Zie de emotie als iets dat is, niets meer of niets minder.

Je merkt de emotie op. Deze emotie is in jou maar jij bent dit niet! Het is enkel een emotie die jij nu waarneemt. Jij neemt deze waar zoals je hoort met je oren, zoals je voelt met je huid, zoals je ziet met je ogen.

Als jij met je oren een vogel hoort fluiten, maak je daar ook niets meer van. Je hoort een vogel fluiten, dat is het.

Zo is het ook met emoties.

 

 

 

VOORBEELD:

Vroeger zei iemand tegen jou dat hij/zij niet met jou wou spelen. Dit deed pijn en jij was verdrietig. Op dat moment ontstaat er een ZWARTE BOL waarin dit verdriet wordt opgeslagen.

Wanneer jij nu (als volwassen persoon) een vriendin vraagt om mee te gaan wandelen, bestaat de kans dat ze wél of niet mee wil. Als ze nee zegt, wordt jouw zwarte bol wakker en dus ook het verdriet dat jij als kind hebt ervaren.

Deze zwarte bol neemt het over van jou en jij bent weer dat verdrietige, afgewezen kind van vroeger.

HOE PAK JE DIT NU AAN?

Deze emoties zijn in jou aanwezig en willen door jou gezien, gehoord en gevoeld worden.
Ze willen niet naar buiten geprojecteerd worden maar door jou erkend worden.

Als jij contact maakt met je emoties en ze voelt, toelaat, erkent én herkent, kunnen ze weg.

 • Stap 1: Maak contact met hetgeen bij jou aanwezig is  Voel wat je voelt, laat het helemaal toe, ervaar het. Voel de energie ervan in je lichaam. Je voelt bijvoorbeeld een versnelde hartslag, onrust, druk op je borst, emoties, pijn in je nek/rug,… Belangrijk hierbij is dat jij rustig in- en uitademt en heel je lichaam ontspant.
 • Stap 2: Duik in het gevoel, laat het helemaal toe. Zwak het niet af! Jij bent dit niet. Het is maar een emotie. Ooit heb jij deze emotie ervaren en opgeslagen in je lichaam. (in je zwarte bol) Deze oude emotie (zwarte bol) is nu wakker. Jij ervaart deze nu in je lichaam. Projecteer het niet naar buiten (op een ander of een situatie). Alle emoties die jij nu waarneemt, zijn van jou. Jij hebt ze ooit aangenomen en opgeslagen in jouw lichaam. Niets wat jij ervaart, komt door iemand of iets anders. Een ander maakt ze alleen ‘wakker’.

 

 • Stap 3: Blijf met je aandacht bij je emoties tot de intensiteit afneemt. Neem de emoties gewoon waar, voel ze, laat ze toe, erken ze. Vind er verder niets van. 

 

Je zal merken als je dit regelmatig doet je meer rust en gemak ervaart in je leven.

 

Gedachten trekken emoties aan en emoties trekken gedachten aan.

In feite houden ze elkaar in stand.

 

VOORBEELD:

Jij denkt: ‘De zorg van mijn gezin wordt me teveel’. Hierdoor krijg je nek- en schouderpijn. Wanneer je nek en schouders pijn doen, denk jij: ‘Het is me allemaal te veel, ik kan het niet aan.’ Zo krijg je een cirkel waarbij het ene het andere in stand houdt.

 

 1. GEVOELENS

 

Gevoelens neem je waar in je omgeving. Deze zijn niet van jou.

 

VOORBEELDEN:

 • Je komt ergens binnen en er is net ruzie geweest. De mensen doen net of er niets aan de hand is maar jij voelt de spanning nog. 
 • Je komt iemand tegen die zich vrolijk voordoet. 

Jij voelt aan dat ze verdrietig is.

 

Gevoelens zijn niet van jou maar van een ander. Wat echter vaak gebeurt, is dat jij je met deze gevoelens gaat vereenzelvigen.

Jij neemt ze waar en denkt dat ze van jouw zijn.

 

VERDUIDELIJKING:

Jij komt iemand tegen en plots voel jij je verdrietig.

Dit komt omdat jij het verdriet onder het vrolijke voorkomen van die persoon waarneemt.

Jij bent je hier niet van bewust en je voelt je nu verdrietig. Jij denkt dit nu te zijn. Eigenlijk zijn deze gevoelens niet van jou maar van de ander.

 

Hier is het belangrijk dat jij deze opmerkt en niet van jou maakt.

Wanneer jij plots een gevoel waarneemt, kan jij jezelf de volgende vragen stellen:

 • Van wie is dit gevoel?
 • Is dit gevoel van mij?

Hierdoor maak jij het niet van jou en neem je enkel het gevoel waar. Het wordt niet opgeslagen in je lichaam.